09.09.2024.

Do kraja mjeseca rujna, Trogir će nastaviti oduševljavati ljubitelje kulture bogatim programom 54. Trogirskog kulturnog ljeta (9.9. – 21.9.2024.)

Početkom rujna, Trogir je postao središte vrhunskih gitarističkih izvedbi zahvaljujući festivalu „Majstori gitare“, koji se održao u sklopu tradicionalnog 54. Trogirskog kulturnog ljeta.

Festival, organiziran u suradnji s Udrugom splitskih gitarista – GitaraSt, doveo je renomirane glazbenike iz svijeta klasične gitare, pruživši publici nezaboravan uvid u bogatstvo hrvatske i svjetske gitarističke scene. Festival je započeo 2. rujna u Kneževom dvoru koncertom jednog od najistaknutijih gitarista svoje generacije – Petrita Çekua, a nastavio se 6. rujna kada je publika uživala u izvedbi mladog virtuoznog gitarista iz Kaštela, Filipa Miškovića.

Kulturna ponuda dodatno je obogaćena izložbom Doris Sapunar Bengtsson pod nazivom „Povratak“, koja je otvorena 3. rujna u Muzeju grada Trogira i ostat će dostupna posjetiteljima do 14. rujna.

U srijedu, 4. rujna, dvorište Muzeja grada Trogira postalo je mjesto susreta glazbenih žanrova zahvaljujući koncertu „Večer sa dalmatinskim tenorom“. Poznati dalmatinski tenor Vladimir Garić oduševio je publiku izvedbama talijanskih canzona, arija, domaćih i stranih evergreena, uz pratnju svojih prijatelja.

Uoči Svjetskog dana fizioterapije, u petak je trogirska riva oživjela plesom, slaveći važnost pokreta i zdravog tijela!

Na zahtjev publike, proteklog tjedna ponovno je izvedena hit predstava „Oči Uoči Zgospod’non“ u subotu u kuli Kamerlengo, gdje je omiljeni zadarski glumac Enio Meštrović oživio svoj kultni alter ego – Ričarda.

Također, u subotu je trogirska ribarnica bila poprište jedinstvenog gastro pop-up događajaBabarol Street Food Market! Posjetitelji su imali priliku uživati u vrhunskim pićima i sjajnim delicijama kao što su Tonka od pistacija i malina, sataraš i teletina, gulaš od muzgavaca i burgeri od tune.

Foto: Joško Herceg

Do kraja mjeseca rujna, Trogir će nastaviti oduševljavati ljubitelje kulture bogatim programom, koji uključuje još mnoga zanimljiva događanja, od festivala i izložbi do kazališnih predstava, čineći ga nezaobilaznim odredištem za sve one koji žele uživati u jedinstvenom spoju umjetnosti i povijesti.

U utorak, 10. rujna u 20:00 sati u kuli Kamerlengo održat će se revija narodnih nošnji! Domaćini, KUD Kvadrilja, zajedno sa svojim gostima, predstavit će bogatstvo tradicije kroz nošnje iz fundusa svojih društava.

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru u utorak, 10. rujna poziva na večer „Putovanje svijetom književnosti i baštine – Veljko Barbieri“. Razgovor s autorom vodi dr. sc. Danka Radić, a uvodni tekst i pjesme u prozi čita Ljubica Hardman.

U petak i subotu (13. i 14. rujan) započinje sedmi “Bokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila”. Uz slogan “Kultura narodu” festival slavi 95. rođendan Mickeya Mousea. Tijekom dvije večeri festivala u parku Malarija, u suradnji s The Walt Disney Company prikazat će se filmovi s Mickeyom Mouseom i njegovom družicom Minnie Mouse. Za neke od filmova skladat će se nove skladbe te uz specijalne efekte izvesti u programu uživo. Uz animirane filmove Walta Disneya, prikazat će se nijemi filmovi Charliea Chaplina (1914 – 1917) u kojima utjelovljuje Skitnicu. Ulaz na festival je besplatan!

U nedjelju, 15. rujna, s početkom u 21:00 sat, povijesna kula Kamerlengo u Trogiru postaje pozornica za jedno od najpoznatijih djela svjetske drame – “Antigona”. Predstavu izvode mladi polaznici Glumačkog studija PlayDrama, donoseći svježinu i strast u ovu klasičnu tragediju.

Od 17. do 28. rujna u Muzeju grada Trogira  održava se izložba – Emil Heron Vargović: Fraktali. Odrazi sveobuhvatnosti.

U subotu, 21. rujna kazališna družina „Ritam igre“ u dvorište Muzeja grada Trogira dovodi predstavu „Ženici“ –  melodramsku duo drama s ogromnim potencijalom, zahvaljujući genijalnom tekstu Ilije Zovka. Kroz sudbinu dvoje snažnih pojedinaca iz dalmatinske Zagore, otkrivaju se životne nedaće malih ljudi, dok njihova apsurdna situacija donosi snažan komični element.

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz