02.09.2024.

Rujan u Trogiru započinje festivalom “Majstori Gitare” – provjerite i ostala događanja (2.9. – 8.9.2024.)

Kraj kolovoza u Trogiru bio je obilježen raznovrsnim događanjima iz područja kulture, zabave, filma i glazbe, donoseći nezaboravne trenutke lokalnom stanovništvu i posjetiteljima.
Tjedan je započeo tradicionalnim ljetnim koncertom  Narodne glazbe Trogir, a kao i svake godine trogirski su glazbari svojom izvedbom oduševili publiku.
U srijedu je održana sedma obljetnica koncerta „Trifora“, koji se u Trogiru održava na jednoj od najfascinantnijih pozornica u gradu – trifori palače Ćipiko. Treći koncert 5. Festivala klasične glazbe udruge Trogirski Glazbenici i ove je godine publici donio nove goste i svježe glazbene brojeve iz svijeta opere, uz dodatak canzone i šansone.

Istog dana, u kuli Kamerlengo započele su ljetne filmske projekcije u sklopu Kina Mediteran, pa su tako gledatelji uživali u zabavnoj animiranoj obiljteskoj avanturi „Lisac i zečica spašavaju šumu“, potom u akcijsko-avanturistička priči „Borderlands“, te u inspirativnoj humorističnoj drami „Uvijek postoji sutra“.


Četvrtak je donio večer bogatu tradicijom na starogradskom trgu, gdje su nastupili KUD “Kvadrilja” i gosti iz KUD-a “Sv. Juraj” Draganić, koji su svojim plesnim i dramskim izvedbama očarali publiku. Ova folklorna večer bila je prava prilika za doživjeti ljepotu narodnih običaja, nošnji i koreografija koje čuvaju kulturnu baštinu.

U petak je mjesto Žedno postalo epicentar nezaboravne zabave na Fešti o’ teć koja je trajala do kasnih noćnih sati! Večer je bila ispunjena pjesmom, plesom i veseljem, a za fantastičnu atmosferu pobrinuo se splitski duo Matko i Brane, koji su svojim hitovima držali sve prisutne na nogama. Uz vrhunske delicije, koje su oduševile nepca svih gostiju, predivnu atmosferu i druženje, ova će se fešta još dugo prepričavati.

U subotu je Knežev dvor bio domaćin čarobnog koncerta “Večer Filmske Glazbe”, posljednjeg u sklopu 5. Festivala klasične glazbe udruge Trogirski glazbenici. Ljubitelji glazbe i filma, imali su priliku uživati u najpoznatijim melodijama s filmskih platna koje su obuhvatile glazbu iz hrvatske i svjetske kinematografije.

U nedjelju je park Malarija bio ispunjen dječjim osmjesima i radoznalim pogledima dok je Produkcija Z izvodila predstavu „Put oko svijeta“. Kroz pjesmu i priču, mališani su imali priliku upoznati se s kontinentima i njihovim karakteristikama na jedinstven i zabavan način.

Početkom rujna, Trogir će postati središte vrhunskih gitarističkih izvedbi zahvaljujući festivalu „Majstori gitare“, koji se održava u sklopu tradicionalnog 54. Trogirskog kulturnog ljeta.

Ovaj festival, organiziran u suradnji s Udrugom splitskih gitarista – GitaraSt, dovodi renomirane glazbenike iz svijeta klasične gitare, pružajući publici uvid u bogatstvo hrvatske i svjetske gitarističke scene. Festival započinje 2. rujna u Kneževom dvoru u 20:00 sati koncertom jednog od najistaknutijih gitarista svoje generacijePetrita Çekua. Nastavlja se 6. rujna (u 20:00 sati) u Kneževom dvoru, kada će publika imati priliku uživati u izvedbi Filipa Miškovića, mladog virtuoznog gitarista iz Kaštela.
Kulturna ponuda nastavlja se 3. rujna u Muzeju grada Trogira, gdje započinje izložba Doris Sapunar Bengtsson pod nazivom „Dialogen“. Izložba će biti otvorena do 14. rujna, pružajući posjetiteljima jedinstven umjetnički doživljaj.
U srijedu, 4. rujna u 21:00 sat dvorište Muzeja grada Trogira će postati mjesto susreta glazbenih žanrova i stilova zahvaljujući koncertu „Večer sa dalmatinskim tenorom“. Glavni akter ovog glazbenog putovanja poznati je dalmatinski tenor velikih glasovnih mogućnosti – Vladimir Garić. U pratnji svojih prijatelja, Garić će vas povesti na glazbeno putovanje kroz talijanske canzone, arije, domaće i strane evergreene.

Nakon sjajne izvedbe predstave “Oči Uoči Zgospod’non” u lipnju, na zahtjev publike dogovoren je novi termin. Omiljeni zadarski glumac i performer Enio Meštrović odigrat će lik svog već sada kultnog alter ega – Ričarda u subotu, 7. rujna (21:00 sat) u kuli Kamerlengo.

Radujemo se početku rujna uz ovaj raznolik program koji će dodatno oživjeti Trogir i nastaviti ljetnu čaroliju u gradu majstora.

Zapratite nas i na društvenim mrežama

Ostale novosti

Projekt CReAIT: Inovativna rješenja za inkluzivni i pristupačni turizam

12.09.2024.

Projekt CReAIT: Inovativna rješenja za inkluzivni i pristupačni turizam

U srpnju 2023. započeo je projekt CReAIT s ciljem poboljšanja pristupačnosti turističkih destinacija Trogira i Ferma (Italija). Fokus projekta je olakšavanje pristupa osobama sa smanjenom pokretljivošću, invaliditetom te senzornim, motoričkim ili mentalnim poteškoćama. Partneri u projektu: Grad Fermo, COOSS Cooperativa Sociale, Grad Trogir i udruga CEDRA. Lokacije u Trogiru: Kula Kamerlengo i Muzej grada Trogira. […]

Češka televizija snimila reportažu o Trogiru

11.09.2024.

Češka televizija snimila reportažu o Trogiru

U Trogiru je snimana reportaža za jednu od najpopularnijih emisija na češkoj televiziji, Objektiv, koja nedjeljom privlači gotovo milijun gledatelja. Ova dugovječna emisija, koja se emitira još od 1987. godine, poznata je po prikazivanju zanimljivih destinacija diljem svijeta, a ovoga puta u fokusu je bio povijesni grad Trogir. Tijekom snimanja, češka ekipa obišla je i […]

Do kraja mjeseca rujna, Trogir će nastaviti oduševljavati ljubitelje kulture bogatim programom 54. Trogirskog kulturnog ljeta (9.9. – 21.9.2024.)

09.09.2024.

Do kraja mjeseca rujna, Trogir će nastaviti oduševljavati ljubitelje kulture bogatim programom 54. Trogirskog kulturnog ljeta (9.9. – 21.9.2024.)

Početkom rujna, Trogir je postao središte vrhunskih gitarističkih izvedbi zahvaljujući festivalu „Majstori gitare“, koji se održao u sklopu tradicionalnog 54. Trogirskog kulturnog ljeta. Festival, organiziran u suradnji s Udrugom splitskih gitarista – GitaraSt, doveo je renomirane glazbenike iz svijeta klasične gitare, pruživši publici nezaboravan uvid u bogatstvo hrvatske i svjetske gitarističke scene. Festival je započeo […]

logo-tzlogo-tzlogo-tz