19.07.2024.

U sklopu festivala klasične glazbe Opera Selecta održan panel pod nazivom “Promišljenim djelovanjem do održivog upravljanja i poslovanja”

Jučer je u sklopu ljetnog festivala klasične glazbe Opera Selecta održan panel pod nazivom “Promišljenim djelovanjem do održivog upravljanja i poslovanja”.

Vinko Buble predstavio je festival Opera Selecta u kontekstu održivosti kao festival koji je osmišljen kako bi slavio i promovirao klasičnu glazbu, ali i stoljetnu baštinu grada Trogira. Naglasio je kako festival izbjegava masovnost i nekritički odnos prema nasljeđu i baštini.

Gradonačelnik Ante Bilić osvrnuo se na dugoročne strategije i izazove upravljanja gradom u skladu s načelima održivosti, posebice tijekom ljetnih mjeseci. Raspravljalo se o načinima ostvarivanja financijske pomoći europskih i nacionalnih fondova koji pomažu u upravljanju temeljenom na zelenim agendama, ali i edukaciji građana.

Dizajnerica Kristina Burja prisjetila se trenutka kada je osvijestila potrebu da svojoj modi da prefiks „održivosti“. Pojasnila je napore potrebne za implementaciju načela održivosti u stvaranje odjeće, budući da je modna industrija veliki generator zagađenja okoliša.

Božidar Blaslov, kao čovjek s mora i od mora, u svom svakodnevnom ribarskom radu ukazao je na važnost promjene te osvješćivanja i struke i javnosti o stanju mora u kojem je sve više otpada, pa tako i onog kojeg stvara ribarska industrija. Osvrnuo se na rezultate projekta “Provir” te činjenici da je tijekom njegove provedbe do sada izvađeno 21 tona ribarskih mreža i najlonskog otpada.

Završno, direktor Turističke zajednice grada Trogira Marin Piveta nadovezao se na načela održivosti u kontekstu turističkih strategija na lokalnoj i nacionalnoj razini, te ukazao na važnost postizanja cjelogodišnjeg turizma u Trogiru i Dalmaciji.

Panel je okupio predstavnike lokalne zajednice, aktivne građane te poduzetnike koji su u svoje djelovanje ugradili načela odgovornosti, dugoročnosti i očuvanja prirode.

Hvala svima koji su sudjelovali i podržali ovaj događaj

Zapratite nas i na društvenim mrežama

logo-tzlogo-tzlogo-tz