Gastro
Tisućama godina Trogir pomno čuva i njeguje duh Mediterana
Ovdje se uistinu dobro jede, glasno priča, a bakice s prozora i dalje drže cijelu ulicu pod kontrolom. Gastro Trogir je s vremenom posao prava riznica gastronomske ponude, pa svakog posjetitelja nahrani svojom ukusnom spizom. Malo gradele, malo peka, malo brudet pa buzara…
+ 5
Foto: Restoran Mare (link)
Složimo se da je jedan od najboljih načina upoznavanja grada i lokalne kulture upravo kroz gastronomiju. Ovdje možete pojesti vrhunsku pizzu ili tjesteninu, sočan biftek, salatu s kozicama ili pak dimljeni mladi sir i domaće raviole s tartufima.
+ 3
Foto: CORTE Bar Trogir (link)
Započeti sunčani dan kraj južnih gradskih vrata uz kavu i najbolji tost sa tunom je nešto neprocjenjivo, dok lokalci za susjednim stolom negoduju o vrućini, komentirajući kako ne pamte ovakvo ljeto.
Ubacite se u priču s njima, neprocjenjivo je!
Bilo bi šteta propustiti ručak u obiteljskom restorančiću, gdje je svaki detalj pomno izabran i postavljen. Osoblje je uvijek ljubazno i nasmijano. A hrana?! Riba, rakovi i školjke, janjetina, teletina, domaći pršut, dalmatinski začini i tradicionalna trogirska slastica rafiol.
Trogirski rafiol
(Preuzmite recept)
Trogirski rafioli posebna su priča, svako mjesto ima svoj način pripreme ove delikatese. Ovaj tradicionalni specijalitet možete naći u Sinju, Makarskoj, Imotskom, Splitu, Trogiru, pa čak i na otoku Korčuli. Trogirski rafiol se ističe svojom dugogodišnjom tradicijom, kao i legendom vezanom za nju. Legenda prati mladu djevojku Rafioli koja je, zatočena u kuli Kamerlengo, čekala svoga dragog da je oslobodi. Dane u zatočeništvu je provela pekući ove slasne kolače. Trogirski plemić oslobađa djevojku te je dovodi u svoje dvore, gdje mu ona do kraja života priprema rafiole.
+ 2
Svaka trogirska obitelj ima svoj tajni način pečenja ove slastice, te se ta tajna prenosi sa koljena na koljeno.
Dalmacija je prepuna okusa, svaki od njih jedinstven i neponovljiv. Osim što je okusom van ovoga svijeta, sasvim je jasno zašto se ljudi u restoranima izvijaju iznad hrane dok je fotografiraju iz svih kutova (hint: rižot od cikle s tartufima ne treba filtere).
+ 3
Za večernji izlazak možete iznenaditi svoje nepce ekskluzivnim specijalitetima, stoga poslušajte Michelinovu preporuku i posjetite restoran il Ponte koji nudi tradicionalnu kuhinju na moderan način.
+ 5
Ovaj jadranski biser obiluje restoranima od kojih se neki drže tradicionalne ponude sa oboritom ribom i pašticadom, dok se drugi upuštaju u eksperimente spajanja tradicionalne i suvremene kuhinje. Namirnice na vaš „pijat“ dolaze s obližnje ribarnice koja svakodnevno nudi svježu ribu, živopisne tržnice te lokalnih mesnica.
+ 1
Počastiti se možete i večerom u nekoj od trogirskih marina ili u restoranima na čiovskoj strani Trogira iz kojih ćete uživati u pogledu dok degustirate hranu i neka od najkvalitetnijih hrvatskih vina i aperativa.
Uistinu je mnoštvo načina za okusiti Trogir kroz gastro, treba samo doći.
Trogirski rafioli - recept